دوشنبه, 31 ارديبهشت 1403  -  12 ذي‌القعده 1445 -  20 می 2024
شما اینجا هستید: صفحه نخست وبلاگ یادداشت ها عوامل موثر بر افزایش هوش کودک


عوامل موثر بر افزایش هوش کودک

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 امتیاز 0.00 (0 رای)

زهرا آذرنگ- مدیر کلینیک مددکاری تدبیر- مطالعه ها نشان می دهند ژن و محیط هر دو سهم فراوانی در افزایش هوش کودک دارند و در این راستا عوامل محیطی را سلامت ، تغذیه  و تربیت خانوادگی معرفی کرده اند. براساس یافته های اخیر ، حتی اگر ژن ها نقش اصلی در میزان ضریب هوشی افراد داشته باشند، هرگز نمی توان تاثیر والدین را بر ذهن کودک نادیده گرفت. به خصوص در سالهای اول زندگی کودک ، وقتی مغز هنوز در حال شکل گیری و تکامل است، توجه والدین حتی اگر شرکت در بازی  ساده ای چون دالی موشک باشد به ایجاد مداربندی های مغزی پیچیده و ضروری و تقویت آن برای ارتقای هوش کودک کمک می کند. دو سال اول زندگی؛ دوران طلایی رشد مغز کودک است و این زمان دوران ایجاد ارتباط های مغزی به حساب می آید.

*با کودک تان صحبت کنید

دکتر هوتن لوچ، فوق تخصص روانشناسی کودکان دانشگاه اوهایو معتقد است : فرمان های اولیه زبانی برای کودک بسیار مهم هستند زیرا زبان در موفقیت عملکرد ذهنی بسیار اهمیت دارد و هر درک استنباطی از زبان به ایجاد توانایی کلامی و بیان صحیح لغت ها کمک  می کند و بیان صحیح لغت ها کمک می کند و این در حالی است که دامنه لغت های کودک به طور مستقیم با میزان صحبت والدین طی دو سال اول زندگی او ارتباط دارد.

 *کنجکاوی کودک را تحریک کنید

همگام با رشد جسمانی کودک ، قدرت تفکر و اندیشه او نیز در حال رشد وشکوفایی است. او از طریق تجربه وقایع جدید در زندگی دنیا را می شناسد و آن را کشف می کند. نیازی نیست کنجکاوی را به بچه ها اموزش دهیم، بلکه باید وجود سرشار از کنجکاویشان را به صورت هدفمند ارضا کنیم. پدر و مادر با تشویق هر گام کوچک کودک ،کمک بزرگی به خلاقیت های بزرگتر وی در آینده خواهند کرد.

*برای اشیا اسم بگذارید

کودکان حتی پیش از آنکه بتوانند صحبت کنند قادرند بسیاری چیزها را درک کنند. در این سن به او بگویید :«عروسک خرسی سفیدک را بیاور .»او دقیقا می داند این اسم متعلق به کدام اسباب بازی اش است. بنابراین یکی دیگر از وظایف والدین نامگذاری انواع رنگ ها ، اندازه ها و شکل ها برای تقویت درک کودک است.

*موفقیت کودک تان را جشن بگیرید

وقتی کودک تان موفق می شود برای اولین بار از فنجان آب بخورد و شما فریاد شادی سر می دهید، این عمل شما نه تنها او را خوشحال می کند ، بلکه ارتباط های قشر جلویی مغز و بخش درونی مغز او را که جایگاه احساس ها است، تقویت می کند. بین 10 تا 18 ماهگی این ارتباط های مغزی شکل می گیرد. برای مثال وقتی اولین گام های او را تشویق می کنید، این عمل باعث خوشحالی او می شود و در پی آن جریانی از مواد شیمیایی در مغز او آزاد می شود که این چرخه را تقویت می کند. در مقابل، هرگونه بی توجهی والدین به رفتارهای کودک، موجب تقویت نشدن چرخه ارتباط های مغزی او می شود و کودک نسبت به انجام کارهای جدید دلسرد می شود. در عین حال ، دامنه لغت  های کودک به میزان صحبت والدین طی دو سال اول زندگی او بستگی دارد.

*فقط پدر و مادر نباشید

هرگز توجه خود را از فرزندتان  دریغ نکنید . گرچه توجه  والدین در سنین پایین برای کودک بسیار مهم است اما پیشرفت ذهنی و هوشی او در این سنین به پایان نمی رسد. بنابراین با افزایش سن می توانید به کتاب خواندن فرزندتان اهمیت بیشتری بدهید ،او را در گفت و گویهای خانوادگی سهیم کنید، از وی نظر بخواهید ونیز مشوقی مهربان برایش باشید.علاوه بر این ، نقش ما بعنوان پدر ومادر تنها به دوران کودکی و نوجوانی محدود نمی شود زیرا فرزندان در جوانی  و بزرگسالی هم به پشتیبان و راهنما نیاز دارد.